
اسکار یا زخم از جمله عوارض کاشت مو است که به ویژه در ناحیه اهدایی موها بسیار شایع است. خصوصاً در برخی از روشهای کاشت مو ایجاد این عوارض شایعتر است؛ زیرا برای برداشت فولیکولهای مو نیاز به برش و بخیه دارد که میتواند از خود زخم و اسکار بر جا بگذارد. البته ویژگیهای فردی بیمار نیز در ایجاد چنین عوارضی پس از کاشت مو تاثیرگذار است.
همه ما میدانیم که موها بر روی زیبایی چهره تاثیر زیادی میگذارد و افرادی که به کم پشتی و طاسی سر مبتلا هستند برای افزایش زیبایی خود نسبت به فرایند کاشت مو اقدام میکنند. اگر کلینیکهای معتبری را برای فرایند کاشت موی خود انتخاب کنید عوارض بسیار کمی برای شما ایجاد میشود. اما در برخی از روشهای پیوند مو برخی از عوارض انکارناپذیر است و نمیشود مانعی برای آن پیدا کرد.
در روشهایی که نیاز به برداشت نواری فولیکولهای مو باشد عوارضی چون جای زخم و رد اسکار ماندگار است. به دلیل نگرانی افراد در این خصوص در ادامه این مقاله از کلینیک باراد قصد داریم شما را با را چگونگی ایجاد اسکار یا زخم در کاشت مو آشنا کنیم.
کاشت مو چیست؟
کاشت مو یکی از روشهای زیبایی است که در آن ریشههای مو را تک تک از ناحیه اهدایی برمیدارند و در نقاط خالی سر پیوند میزنند. دلایل مختلفی مانند افزایش سن، بیماری، ژنتیک، ضربه و غیره میتواند به فولیکولهای مو فشار وارد کند و منجر به ریزش موها شود. معمولاً آقایان یشتر از کاشت مو برای درمان مشکلات موی خود استفاده میکنند؛ اما کاشت مو در زنان نیز امکانپذیر است. بانوانی که خط رویش آنها عقب باشد با استفاده از کاشت مو میتوانند نسبت به اصلاح آن اقدام کنند.
روشهای مختلفی برای کاشت موی سر وجود دارد که در برداشت و کاشت فولیکولهای مو با یکدیگر تفاوت دارد. روشهای جدیدتر کاشت مو که با استفاده از تکنیکهای جدید و ابزارهای پیشرفته انجام میشود، چندان عوارضی برای فرد بر جا نمیگذارد. اما روشهای قدیمیتر مانند روش FUT برای برداشت فولیکولهای مو از برش نواری استفاده میکند که پس از برداشت نیاز به بخیه دارد. در اینجا است که زخم و اسکار بعد از کاشت مو دور از ذهن نیست.
افرادی که قصد دارند کاشت مو انجام دهند به دلیل همین جای زخم ممکن است که از انجام این کار منصرف شوند. اما باید بدانید که این مسئله جای نگرانی ندارد و با برخی از روشها میتوان آنها را از بین برد.
روشهای کاشت مو که جای زخم و اسکار بر جا میگذارد
روشهای کاشت مو که جای زخم و اسکار بر جا میگذارد معمولا شامل روشهای قدیمیتر مانند FUT است. در این روش با یک برش نواری فولیکولهای مو را از پوست سر برمیدارند و سپس به واحدهای فولیکولی کوچکتر تقسیم میکنند. در نتیجه یک اسکار خطی در ناحیه اهدایی که معمولاً پشت سر و پشت گوش است باقی میماند.
البته روشهای جدیدتر مانند FUE نیز به دلیل برداشت فولیکولها به صورت تکی، جای زخم کوچکتر و پراکندهتری بر روی سر ایجاد میکند که معمولاً با استفاده از موهای اطراف پوشیده میشود.
روشهای کاشت مو که جای زخم و اسکار به برجا میگذارد شامل موارد زیر است:
- روش FUT: روش FUT شامل روشی است که فولیکولهای مو را به صورت نواری از پوست سر برمیدارند و به واحدهای فولیکولی کوچک تقسیم میکنند. از عوارض شایع این روش میتوان به ماندگاری جای بخیه بر روی سر اشاره کرد. معمولاً به دلیل این جای زخم افراد از انجام این روش صرف نظر میکنند اما باید بدانید که در صورتی که موهای سر بلند باشد جای زخم این روش اصلاً خود را نشان نمیدهد.
- روشهای قدیمیتر: روشهای قدیمیتر مانند استخراج نواری نیز ممکن است جای زخم بر روی سر برجا بگذارد. البته این روش چندان مورد پسند افراد نیست و امروزه از روشهای جدیدتری برای کاشت مو استفاده میشود.
- روش FUE: روش FUE روشی است که فولیکولهای مو را به صورت تکی از ناحیه اهدایی استخراج میکنند و جای زخمهای کوچکتر و پراکندهتری در ناحیه اهدایی به وجود میآورد.
عوامل موثر بر ایجاد جای زخم و اسکار کاشت مو
عوامل متعددی بر ایجاد اسکار و جای زخم پس از کاشت مو تاثیرگذار است. این عوامل شامل روشهای کاشت مو، کیفیت کار پزشک، نوع پوست و آمادگی بدن برای ترمیم زخم و سایر موارد است؛ که در ادامه این موارد را به طور کامل برای شما بازگو میکنیم.
عوامل موثر بر اسکار و جای زخم کاشت مو:
- روش کاشت مو: FUT یا روش استخراج واحد فولیکولی جای اسکار و زخم در ناحیه اهدایی برجا میگذارد. FUE یا استخراج واحد فولیکولی هرچند کمتر از FUT جای زخم بر جا میگذارد. اما اگر این روش به درستی انجام نشود میتواند منجر به اسکار و جای زخم نقطهای شود.
- کیفیت کار پزشک: استفاده از لوازمی چون پانچ تیز و برداشت بیش از حد گرافتها میتواند جای زخم و اسکار برجا بگذارد. بنابراین مهارت و تجربه پزشک در انجام عمل کاشت مو میتواند احتمال ایجاد اسکار را افزایش دهد.
- نوع پوست و آمادگی بدن برای ترمیم زخم: افرادی که پوست ضخیم یا مستعد کلوئید دارند ممکن است بیشتر در معرض اسکار باشند. همچنین کاشت مو برای بیماران دیابتی، قلبی و دارای بیماریهای خاص بیشتر در معرض زخم و جای اسکار هستند. بنابراین باید با شرایط ویژهای کاشت موی خود را انجام دهند.
- مراقبتهای بعد از کاشت مو: رعایت دقیق دستورالعملهای پزشکی از جمله تمیزی ناحیه کاشت، استفاده از داروهای تجویزی و اجتناب از فعالیتهایی که به موها آسیب میرساند میتواند برای پیشگیری از عوارضی چون اسکار و جای زخم موثر باشد.
همچنین اگر بر اثر عدم رعایت این نکات به مشکلاتی چون عفونت مبتلا شوید نیز ممکن است که جای زخم برای فرد به وجود آید. همچنین در این مراقبتها تغذیه نامناسب و کم آبی بدن نیز میتواند روند ترمیم زخم را مختل کند و احتمال ایجاد اسکار را افزایش دهد.
- ویژگیهای فردی: برخی افراد که مستعد ایجاد اسکار هستند بیشتر از دیگران در معرض سابقه کلوئید یا اسکار ضخیم قرار دارند.
- مهارت جراح: تجربه و مهارت پزشک جراح در انجام عمل کاشت مو موثر است و تاثیر بسیار زیادی بر روی ایجاد اسکار و زخم پس از کاشت مو دارد.
مشاوره رایگان
انواع اسکار و زخم کاشت مو
بعد از کاشت مو با توجه به تکنیک مورد استفاده انواع مختلفی از زخم اسکار بر روی ناحیه اهدایی و ناحیه کشت به وجود میآید. در روش FUT که به کاشت نواری نیز معروف است یک اسکار خطی در ناحیه اهدایی به وجود میآید. همچنین در روش FUE یا همان استخراج واحد فولیکولی جای زخمها کوچکتر و دایرهای شکل است که در ناحیه برداشت فولیکولها به وجود میآید. در ادامه انواع اسکارها با جای زخمهای احتمالی پس از کاشت مو را بررسی میکنیم.
- اسکار خطی: در این روش یک برش نواری از پوست سر برمیدارند و یک اسکار خطی در ناحیه اهدایی به وجود میآید.
- اسکار دایرهای: بر اثر کاشت مو به روش FUE فولیکولهای مو به صورت جداگانه استخراج میشود و جای زخمهای دایرهای کوچک و سفید در ناحیه برداشت مو بر جا میگذارد.
- تغییرات رنگدانهای: این تغییرات شامل روشنتر شدن یا تیرهتر شدن رنگ پوست در ناحیه کاشت و اهدای مو است.
- اسکار هیپرتروفیک: همان اسکار برجسته است که به صورت برآمده و قرمز رنگ است و در هر دو روش FUT و FUE ممکن است ایجاد شود.
- اسکار چرخش فلپ: در این نوع اسکار از روشهای جراحی خاص مانند چرخش فلپ استفاده میشود که میتواند اسکارهای بزرگ و طولانی مدتی بر جا بگذارد.
روشهای درمان اسکار و جای زخم
عوامل متعددی بر روی شدت و میزان زخم اسکار پس از پیوند مو تاثیر میگذارد. همانطور که گفتیم مهارت جراح تا تکنیکهای درمانی و ویژگیهای فردی بیمار همگی بر روی ایجاد این مشکل تاثیرگذار است. به طور کلی با رشد موهای اطراف جای زخم و جای اسکار، اثر آن از بین میرود.
امروزه نیز با استفاده از روشهای نوین و جدید کاشت مو از ابزارهای بسیار ظریف برای استخراج و کاشت فولیکولهای مو استفاده میشود، ایجاد این عوارض به کمترین میزان خود میرسد. در ادامه رایجترین روشهای درمانی که برای رفع جای زخم و اسکار کاشت مو استفاده میشود را برای شما شرح میدهیم.
کرمهای ترمیمکننده
چنانچه در همان روزهای ابتدایی پس از بهبود جای زخم و رد بخیه، از کرمهای ترمیم کننده استفاده شود میتواند نسبت به رفع این نواقص اقدام کند. این کرمها حاوی سیلیکون و ویتامین E است که در کاهش التهابات و بهبود شکل ظاهری اسکار موثر است. البته کاربرد این کرمها برای زخمهای سطحی است و زخمهایی که عمیق و ضخیم باشد با استفاده از این روش درمان نمیپذیرد.
روش میکروپیگمنتیشن
یکی از رایجترین روشها برای این است که جای بخیه و اسکار را پس از کاشت مو از بین ببرد، روش میکروپیگمنتیشن یا همان خالکوبی و تاتو است. در این روش رنگدانههایی را به محل بخیه کاشت مو تزریق میکنند تا ظاهر ناهمگون این ناحیه از بین برود. محل بخیه پس از کاشت مو فاقد فولیکول است که رنگ روشنی دارد و با استفاده از تاتو میتوان این ناحیه را به خوبی کاور کرد.
روش میکروپیگمنتیشن به صورت نقطهای در کنار هم یا هاشور زنی انجام میشود. این کار را باید توسط یک فرد ماهر انجام دهید که رنگ هاشور یا همان رنگدانههایی که به سر تزریق میشود را با موی سر هماهنگ کند. به این شکل در پشت سر نمایی مانند بافت مو ایجاد میشود که جای بخیه دیگر مشخص نخواهد بود. این تکنیک درمانی در طی چند جلسه انجام میشود و ممکن است که به ترمیم نیاز پیدا کند.
روش تریکوپیگمنتیشن
روش دیگر جای درمان بخیه و اسکار که روش تریکوپیگمنتیشن یا TNP نام دارد یک روش موقت میکروپیگمنتیشن است. در این روش رنگدانهها را به لایههای بالایی میان پوستی تزریق میکنند، تا اثری نیمه دائمی به وجود آید. البته پس از اینکه اثرات این روش از بین رفت باز هم آثار بخیه و اسکار ناشی از کاشت مو مشخص میشود.
لیزر درمانی
از دیگر روشهای ترمیم جای زخم و رد بخیه بعد از کاشت مو لیزر درمانی است که به عنوان یک روش مکمل در کنار روشهای تریکوپیگمنتیشن و میکروپیگمنتیشن استفاده میشود. لیزر درمانی نه تنها میتواند خطوط ناشی از کاشت مو را درمان کند، بلکه برای درمانهای زیبایی چون رفع جای جوش، رفع لکها و زخمهای پوست نیز کاربرد زیادی دارد.
در این روش اشعه لیزر به تحریک لایه غشایی بیرونی پوست میپردازد و سبب کلاژن سازی و ترمیم مجدد پوست میشود. بر اثر این اتفاق انعطاف پذیری پوست افزایش مییابد و چندین درجه شادابتر و جوانتر میشود.
البته بر اثر لیزر درمانی فولیکولهای مو در اطراف دچار ضعف و ریزش میشود و ممکن است که فرد با طاسی سکهای یا نقطهای مواجه شود. بنابراین لیزر درمانی را جزء گزینههای آخر درمان این عارضه پس از کاشت مو قرار میدهند و چندان گزینه محبوبی نیست.
کاشت مو بر روی بخیه
تکنیک دیگری که برای رفع جای زخم پس از کاشت مو کاربرد دارد کاشت مو بر روی بخیه است. همانطور که کاشت مو بر روی تاتو نیز ممکن است کاشت مو بر روی بخیه نیز امکانپذیر است؛ اما شرط و شروطهای مختص خود را دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
- انتخاب بهترین کلینیک کاشت مو در شمال تهران برای این کار بسیار مهم است. زیرا این کاشت مو به دقت بالایی نیاز دارد و باید برای کاشت مجدد مو به طور کامل شرایط فردی و عمومی بررسی شود.
- ضخامت بافت اسکار در ناحیه بخیه بسیار مهم است و نباید نازک و ضخیم باشد. در صورتی که این بافت ضخیم باشد دسترسی به عروق خونی ممکن نیست و در نتیجه فولیکولهای پیوندی جدید امکان رشد ندارد.
- در صورتی که بیماریهای التهابی مانند اریتماتوزیس و لوپوس جای زخم و آلوپسی به وجود آورد، پس از کاشت مو نمیتوان این بخش را درمان کرد. برای این کار ابتدا باید درمان متوقف شود و دو سال پس از آن برای کاشت مو در محل زخم اقدام کرد.
- میزان خونرسانی در ناحیه بخیه اهمیت زیادی دارد و باید خونرسانی به اندازه باشد که فولیکولها پس از کاشت تغذیه شوند و رشد کنند. در غیر این صورت کاشت موی مجدد روی بخیه بینتیجه است.
نتیجهگیری
اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که کاشت مو کردهاید و اکنون آثار زخم کاشت مو بر روی ناحیه اهدایی شما وجود دارد، میتوانید با استفاده از روشهای فوق نسبت به درمان آن اقدام کنید. اما نکته حائز اهمیت این است که قبل از هرگونه اقدام با یک پزشک جراح ماهر و متخصص کاشت مو مشورت کنید. پیشنهاد ما با شما این است که با تماس با مشاوران ما در کلینیک تخصصی باراد فرایند رفع آثار کاشت مو بر روی ناحیه اهدای خود را بررسی کنید.
بدون دیدگاه